ČSSD nemůže mlčet k situaci ve zdravotnictví

Ve vládě má na starosti resort zdravotnictví hnutí ANO. Mediální prezentace ministra Adama Vojtěcha vypadá, že výsledky jeho práce za více než rok ve funkci jsou jen a jen skvělé. Bohužel, realita českého zdravotnictví vypadá jinak.

Nedobrý stav řady českých nemocnic ukazuje na počínající rozklad dříve fungující sítě. Zdraví obyvatel je ohrožováno v důsledku nedostupnosti základní lékařské péče v některých oblastech země.

Vážným problémem, o kterém je třeba mluvit, jsou prodlužující se čekací lhůty na vyšetření a zákroky. Pacienti s vážnými nemocemi, především nádory, se tak nemusí dostat včas k účinné léčbě! Mnoho zdravotníků pracuje na pokraji svých sil a nemusí vydržet dlouho čekat na nápravu stávajících poměrů.

Úloha zdravotních pojišťoven při zajištění zdravotní péče je v současnosti oslabena, protože poskytovatelé se potýkají s personálními problémy. Lékaři a sestry chybí tam, kde je nejvíc potřebujeme, na venkově či v hraničních oblastech.

Ve zdravotním systému naší země je z hlediska celkového HDP stále dlouhodobý nedostatek financí. Ministr Vojtěch veřejně mluví o tom, že platy zdravotníků jsou již dostatečně vysoké, ale nedodá, kolika hodinami přesčasů jsou dosahovány. Má-li současná vláda pokračovat za účasti ČSSD jako koaličního partnera, nemůžeme se jen dívat a problémy přehlížet. Je třeba začít urychleně řešit vážné problémy v resortu.

MUDr. Jan Mečl
Předseda výboru zdravotnictví a zastupitel Libereckého kraje
Předseda KP ČSSD Libereckého kraje

Vytisknout