Rozhovor s MUDr. Janem Mečlem

Jan Mečl: Každý člověk bez ohledu na místo bydliště musí dostat stejně kvalitní péči. 
MUDr. Jan Mečl je nejenom dlouholetým primářem urologie Krajské nemocnice Liberec a předsedou okresního sdružení České lékařské komory, ale také předsedou Výboru zdravotnictví Libereckého kraje. Má tak výborný přehled o situaci ve zdravotnictví v regionu, které je celorepublikově jedním z nejčastěji diskutovaných témat.

Jak se z vašeho pohledu daří liberecké nemocnici?

Funguje dobře a je pevným, a nebojím se říci záchytným, bodem pro pacienty z celého kraje. Je to zásluhou lidí, kteří v ní pracují. Pohromadě nás drží naše společné poslání pomáhat lidem, zachraňovat životy, tlumit bolest, vyléčit nemoc, prostě neopakovatelný pocit pomáhat druhým. To v jiných zaměstnáních nenajdete. Na některých odděleních nám chybí pracovníci, hlavně sestry, mnoho zdravotníků v posledních letech pracuje s velkým vypětím a je na hranici svých sil. Celou naši nemocnici musíme postupně výrazně zmodernizovat, neboli, čekají nás další náročné měsíce a roky. Osobně zůstávám optimistou, že se nám podaří vše zvládnout a budeme trvale schopni zajistit kvalitní péči na současné vysoké odborné úrovni.

A co ostatní zdravotnická zařízení v kraji?

V posledním období přišli občané ze Semil a z Frýdlantského výběžku o péči, na kterou byli ve svých nemocnicích zvyklí. Velmi těžko se daří udržet LSSP a zubní pohotovost. Lidé musí cestovat i s menším zdravotním problémem na větší vzdálenosti. Společným jmenovatelem potíží je nedostatek lékařů v kraji a jak jsem již zmínil i nedostatek sester. Bude tedy nutné čím dál víc síť zdravotnických zařízení řešit. Jsme jedním z posledních krajů, kde nedošlo k organizační integraci důležitých nemocnic pod jednotné, a tedy logicky efektivnější, řízení. Na území Libereckého kraje problémy musí řešit politici spolu s vedením nemocnic a zřizovateli. Každý člověk, ať žije zde u hranic nebo v Praze, musí dostat stejně kvalitní zdravotní péči. A to je velký úkol, za který chci dál bojovat.

Zřejmě i proto jste politicky aktivní, obhájil jste funkci předsedy krajské organizace ČSSD. Jaké máte v této oblasti vize?

V této pozici je můj úkol jediný a zároveň nesmírně těžký – navrátit sociální demokracii tam, kam patří. To znamená k lidem, získat zpět ztracené voliče a mít tak možnost udělat správné věci pro naši zem. Jsem přesvědčen, že ČSSD se musí stát nejsilnější stranou na levici a lidé musí vědět, že bojujeme za zájmy pracujících, rodin a za důstojný život našich seniorů. Náš demokratický systém se v současné době otřásá a je ohrožován z různých stran. Nejen že se zhoršuje mezinárodní situace, ale navrch vždy na přechodnou dobu získávají někteří vychytralí populisté nebo extrémní strany, což demokracie umí zvládnout, ale do politiky vstupují miliardáři, a to už není o soutěži myšlenek a vizí. Měli bychom si vážit, že žijeme daleko od válečných oblastí a ani ekonomicky na to nejsme vůbec špatně.

ČSSD čeká na začátku března sjezd, s čím na něj pojedete?

Především budeme volit předsedu strany a širší vedení. Můj hlas dostane Jan Hamáček, protože jsem přesvědčen, že v této chvíli je tím nejlepším kandidátem, stranu vede správným směrem, funkci ministra vnitra dělá velmi dobře. Na funkce místopředsedů byly nominovány dvě nové tváře sociální demokracie ministryně – Jana Maláčová a ministr Tomáš Petříček, čerstvá krev se šancí na úspěch. Krajská organizace mi dala na naší konferenci trochu překvapivě také nominaci na místopředsedu strany, což je pro mě především obrovský projev důvěry a uvidím na sjezdu, jaké mám reálné šance se stát členem nejužšího vedení. Na sjezdu budeme také mluvit o zjednodušení stanov, což je správný krok. Stanovy jsou ale vnitřní záležitost sociální demokracie, mnohem důležitější jsou osobnosti, co stojí v čele, a program, který prosazujeme. Myslím, že se nám to ve vládě zatím daří.

Vytisknout